Na to pytanie mogą odpowiedzieć te osoby, które 28 stycznia o godzinie 15:00 przybyły do sali OSP w Ochabach.
W tym dniu po raz kolejny zorganizowano tam spotkanie z cyklu „Powrót do tradycji”. Przybyli na nie mieszkańcy Ochab i liczni goście, w tym sporo spoza powiatu cieszyńskiego.
W tym roku zaprezentowano scenkę wg scenariusza Barbary Tobiczyk, pt. „O rybce i ryboku w ochabskim tatarczoku”. Pokazano w niej jak przyrządza się karpia według miejscowego przepisu. Ponadto zaprezentowano dawny sposób wyrobu leczniczej tatarczówki. Przybliżono również sylwetki utopców – legendarnych mieszkańców stawów i jezior.
W trakcie spektaklu można było zobaczyć jak symboliczna złota rybka spełniała życzenia rybaka.
Piękną scenografię do przedstawiania przygotowali Elżbieta Labzik i Maciej Bieniek. Cały wystrój nawiązywał do tradycji rybactwa. Były sieci, włóki oraz pidło, wykonane przez ochabskiego stolarza Leszka Brodę. Był także stawik i żabki. Piękna i pomysłowa scenografa spektaklu pozwoliła widowni zatopić się we wspomnieniach z przeszłości.
Znakomitą lekcję historii rybactwa na Ziemii Cieszyńskiej i techniki odłowów ryb, utrwalonych filmem Wojciecha Krawczyka, zaprezentował Józef Waleczek – właściciel gospodarstwa rybackiego.
Tradycyjnie imprezę uświetnił występ ochabskiego chóru pod dyrekcją Henryki Labzik.
Po przedstawieniu wszyscy obecni mieli okazję delektować się smacznymi potrawami, oczywiście z karpia. Była zupa z grzankami, zapiekany karp z jabłkami, rybna galaretka, a także wędzone kawałki karpia z ochabskich stawów.
Na zakończenie zespół „Torka” wystąpił z repertuarem z najnowszej płyty „Kolędy i pastorałki”.
Smakołyki przygotowała Anna Kroczek. Ryby dostarczyli ochabscy hodowcy: gospodarstwo rybackie państwa Kryjak, gospodarstwo rybackie państwa Bierowski i Agroturystyka Olszynka.
tekst: Katarzyna Bieniek, zdjęcia Aneta Flisowska, Maja Krawczyk
Przepis na karpia po ochabsku:
– 30 kg karpia
– trochę chęci
– dużo zaangażowania
– cała paczka wzajemnego szacunku
– szczypta humoru
– współpraca i pomoc
– butelka tatarczówki
Przygotowania należy rozpocząć miesiąc przed imprezą.
[nggallery id=33]